Incepand cu 1 ianuarie 2021 Codul fiscal a fost completat cu un articol ce introduce notiunea de – Cheltuieli nedeductibile cu achizițiile din jurisdicții necooperante fiscal.
Prin pct. 10 din Legea nr. 296/2020 s-a introdus in Codul fiscal o nouă categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate cu achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal publicate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene, astfel:
10. La articolul 25 alineatul (4), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins:
f1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I şi/sau anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;””.
Din analiza textului normativ se intelege că achizițiile de la furnizori aflați în Anexa I sau în Anexa II din lista UE a jurisdicțiilor necooperante publicată în Jurnalul Oficial al Comunității Europene generează cheltuieli nedeductibile.
Ultima actualizare a acestei liste publicate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020.
Următoarea modificare a acestei liste a fost anunțată de consiliul european pentru luna februarie 2021. Lista se actualizează de două ori pe an.
Iată jurisdicțiile ce sunt în Anexa I:
- Samoa Americană;
- Anguilla;
- Barbados;
- Fiji;
- Guam;
- Palau;
- Panama;
- Samoa;
- Trinidad și Tobago;
- Insulele Virgine Americane;
- Vanuatu;
- Seychelles.
Iată statele ce sunt în Anexa II, iar aici am identificat niște surprize neașteptate:
- Turcia;
- Maldive;
- Jordan;
- Namibia;
- Thailanda;
- Sfânta Lucia;
- Australia;
- Maroc
- Eswatini.
Pentru plătitorii de impozit pe profit se recomandă să își revizuiască furnizorii, iar dacă aceștia se regăsesc în Anexa I sau în Anexa II din lista UE a jurisdicțiilor necooperante fiscal, listă publicată în Jurnalul Oficial al Comunității Europene, cheltuielile generate cu acești furnizori sunt considerate nedeductibile fiscal începând cu 1 ianuarie 2021 prin modificarea adusă Codului fiscal de pct. 10 din Legea nr. 296/2020 cu modificări ulterioare.
ATENTIE La TVA aferent acestor achizitii. Se pune problema se deduce sau nu se deduce ?