MODIFICĂRI TRANZACȚII NUMERAR – OUG 98/09.11.2023

Ordonanța de Urgență nr.98 din 09.11.2023 modifică art.LXIV din Legea nr.296/2023 care aducea modificări la Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și la O.U.G. nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, modificări ce au intrat în vigoare începând cu data de 11 noiembrie 2023.

 

MODIFICĂRI
Plafoanele la încasări și plăți rămân valabile așa cum le știam și după data de 11 noiembrie 2023 cu excepția plăților din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

LIMITĂRI
Încasări și plăți în numerar efectuate între persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică și persoane fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora – ACESTE TRANZACȚII POT FI EFECTUATE NUMAI PRIN INSTRUMENTE DE PLATĂ FĂRĂ NUMERAR .

Mai exact, dacă până acum asociatul/administratorul acoperea o mare parte din cheltuielile în numerar prin depunere de bani din buzunarul lui personal/casierie, începând cu 11.11.2023 trebuie să ridice numerar din banca pentru a-și acoperi cheltuielile curente.

PLAFON ZILNIC CASIERIE
Suma zilnică care poate fi păstrată în casierie este de maxim 50.000 lei.
Sumele care depășesc plafonul se depun în conturile bancare în termen de două zile lucrătoare.
Excepție fac sumele aferente plății salariilor și a altor drepturi de personal, precum și a altor operațiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare

Nota: Referitor la plafonul de casierie de 50.000 lei, daca se refera la casieria per total unitate sau pentru fiecare punct de lucru, facem mentiunea că în momentul de față legislația nu este clară, iar la data publicării acestui articol răspunsul dat de către ANAF prin call center este că plafonul se referă la casieria pentru fiecare punct de lucru. În cazul în care vor interveni modificări în legislație/precizări, vă vom ține la curent.

Atenție! Punctul referitor la amenzi nu a fost modificat!

Lasa un comentariu