Principalele masuri fiscale aprobate de Guvern

 

Taxarea microîntreprinderilor

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

 • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro
 • 3%, pentru microîntreprinderile care:
 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
 2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Impozit pe veniturile din IT pentru sume de peste 10.000 lei

Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS

Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS.

Măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală, potrivit Ministerului Finanțelor.

TVA: Produsele și serviciile care se vor scumpi

 • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
 • TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

*Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

 • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
 • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive
 • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs

Ce produse rămân cu 5% TVA: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

Se introduce o taxă pentru zahăr. Este vorba despre o acciză pentru:

 • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
 • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime

Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%.

Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60.

e-Sigiliu pentru transportatori

Prin proiect se introduce și Sistemul național RO e-Sigiliu. Este vorba despre un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

 

Guvernul și-a asumat răspunderea, marți 27.09.2023, în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite și măsurile din sectorul bugetar . După asumare, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată.

Lasa un comentariu