27 Jan

Taxa pe pungi – Cine declara si plateste, la Fondul de Mediu?

De la 1 ianuarie 2009, romanii platesc o taxa pe fiecare punga de plastic, denumita si EcoTaxa, care se regaseste deja in pretul acestor ambalaje de desfacere. Introducerea taxei a generat confuzii printre comercianti, avand in vedere ca reglementarile legale prevad obligativitatea retinerii, platii si declararii EcoTaxei, la Fondul de mediu.

Prin Ordonanta nr. 25/2008, Guvernul a introdus o taxa in valoare de 0,2 lei (2000 de lei vechi) pentru fiecare punga de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile. EcoTaxa, asa cum este denumita prin OG nr. 25/2008, se aplica de la 1 ianuarie 2009.OG nr. 25/2008 obliga comerciantii sa evidentieze distinct EcoTaxa pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia trebuie afisata la loc vizibil, in vederea informarii consumatorilor finali.Prin Ordinul nr. 1607/2008, Ministerul Mediului a adus clarificari privind obligatiile declarative si de plata la Fondul de mediu. Ordinului nr. 1607/2008, obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi avand manere integrate sau aplicate, de tip sacosa-banana sau maiou, oricare ar fi destinatia si modul de comercializare/distribuire a acestora, dupa cum urmeaza:
a) producatorului, pentru pungile fabricate in Romania;
b) importatorului, pentru pungile provenind din tari din afara Uniunii Europene;
c) persoanei fizice sau juridice romane autorizate, care introduce pe piata nationala pungile provenind din tari membre ale Uniunii Europene.

Totodata, taxa trebuie declarata si platita lunar de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile, dupa cum stabileste actul normativ emis de Guvern.

Nedepunerea,  pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei. Cu aceeasi amenda se va sanctiona si neafisarea la loc vizibil a valorii EcoTaxei.

Astfel, Ordinul nr. 1607/2008 a modificat metodologia de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, fiind publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 864 din 22 decembrie 2008.

Conform Ordinului nr. 1607/2008, obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi avand manere integrate sau aplicate, de tip sacosa-banana sau maiou, oricare ar fi destinatia si modul de comercializare/distribuire a acestora, dupa cum urmeaza:
a) producatorului, pentru pungile fabricate in Romania;
b) importatorului, pentru pungile provenind din tari din afara Uniunii Europene;
c) persoanei fizice sau juridice romane autorizate, care introduce pe piata nationala pungile provenind din tari membre ale Uniunii Europene.

Nu sunt supuse taxarii pungile confectionate din hartie si materiale textile si pungile confectionate din alte materiale, pentru care operatorii economici fac dovada biodegradabilitatii.

Pentru download afis click aici.

 

     
1 MINISTERUL MEDIULUI 2
     
ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU   GARDA NATIONALA DE MEDIU
3   4
 
VĂ ADUCEM LA CUNOŞTINŢĂ CĂ ÎNCEPÂND CU DATA DE 01.01.2009
SE APLICĂ O ECOTAXĂ ÎN VALOARE DE 0,2 LEI/BUCATĂ PENTRU
PUNGILE DE TIP SACOŞĂ-BANANĂ, CU MÂNER APLICAT SAU MAIEU,
DIN MATERIALE CARE NU SUNT BIODEGRADABILE.

VENITURILE FONDULUI PENTRU MEDIU CONSTITUITE DIN
ECOTAXĂ SE UTILIZEAZĂ PENTRU SUSŢINEREA ŞI REALIZAREA
PROIECTELOR PRIORITARE PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI.

One Response to “Taxa pe pungi – Cine declara si plateste, la Fondul de Mediu?”

  1. DENILSON Says:

    in acest moment in 2010 decembrie se plateste taxa pentru plasele de tip biodegradabile importate din ungaria de catre o persoana juridica !!?? va rog sa mi raspundeti prin e-mail daca se poate..multumesc frumos

Leave a Reply