02 Jul

Proiect de lege privind eliminarea impozitului forfetar si reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza

Comisia pentru buget a Camerei Deputatilor a adoptat miercuri un raport de admitere pentru proiectul de lege care vizeaza abrogarea impozitului forfetar introdus de Guvern anul trecut in luna mai. Actul normativ urmeaza sa intre in dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a hotarat miercuri,cu majoritate de voturi, intocmirea unor rapoarte de admitere pentru mai multe proiecte de lege ce vizeaza o serie de masuri fiscale precum eliminarea impozitului minim, acordarea de inlesniri la plata obligatiilor fiscale sau TVA de 5% pentru produsele alimentare de baza si constructiile din cadrul programelor sociale.

Proiectul de lege stabileste aplicarea unei cote reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Propunerea legislativa privind aprobarea unor masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii, are ca obiect de reglementare acordarea unor inlesniri la plata a obligatiilor restante si a scutirii majorarilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale neachitate la termen, ca urmare a efectelor crizei economico-financiare.

Astfel, potrivit actului normativ, organul fiscal competent acorda pentru obligatiile fiscale restante urmatoarele inlesniri la plata:

  • Esalonarea obligatiilor restante, calculate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, pe o perioada de pana la 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, cuprinsa in perioada de esalonare, conform graficului aprobat de creditorul bugetar
  • Amanarea la plata in vederea scutirii, pana la ultimul termen din graficul de esalonare, a majorarilor de intarziere si a penalitatilor de orice fel aferente obligatiilor bugetare mentionate, calculate si datorate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuprinse in certificatele de obligatii bugetare eliberate la solicitarea operatorului economic.

Proiect de Lege pentru aprobarea unor masuri de reducere a taxelor, impozitelor si contributiilor sociale are ca obiect introducerea unui pachet de masuri de reducere a taxelor, impozitelor si contributiilor sociale, tintind sprijinirea mediului de afaceri, in scopul relansarii economice, crearea de noi locuri de munca si conservarea puterii de cumparare a populatiei.

2 Responses to “Proiect de lege privind eliminarea impozitului forfetar si reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza”

  1. Adm Says:

    Super tare! In sfarsit ceva inteligent!

  2. monik Says:

    intrebarea ma este daca si service-urile auto platesc forfetar… nu vulcanizarile.. doar service-urile.. momentan il platesc dar tot aud zvonuri cum ca activitatea de reparatie si intretinere a autovehiculelor nu intra la flata impozitului forfetar… va rog un raspuns urgent1 ms!

Leave a Reply