02 Mar

Precizari privind impozitul pe profit anticipat pentru anul 2010

Baza legala: Codul fiscal si normele de aplicare      

 Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit anual datorat, conform declaratiei anuale de impozit, fara a se lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an. Incepand cu anul  2010, la stabilirea platilor anticipate se va lua in calcul impozitul pe profit inregistrat in contul 691, cumulat, dupa caz, cu sumele inregistrate in contul 698, in cazul contribuabililor care au devenit platitori de impozit pe profit in cursul anului 2009.

       Contribuabilii care in anul precedent au fost microintreprinderi efectueaza platile anticipate trimestriale, datorate in contul impozitului pe profit, in suma de o patrime din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in anul fiscal precedent, actualizat cu indicele de inflatie. In acest caz, pentru stabilirea platilor anticipate se va lua in calcul impozitul pe veniturile microintreprinderilor inregistrat in contul 698.

          Contribuabilii nou-infiintati au obligatia de a declara trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit, la nivelul impozitului minim anual aferent primei transe de venituri totale,(vechiul impozit forfetar din anul 2008) prevazuta la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal, recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila respectiva.

         Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu declararea obligatiilor de plata aferente anului fiscal 2010.

Prima depunere a declaratiei privind  impozitul pe profit anticipat aferent trimestrului 1 2010 se va face pina la data de 25.04.2010.

 

Leave a Reply