02 Jul

OUG 59/2010 majoreaza impozitele datorate de persoanele fizice pentru cladiri si masini. Actul intra in vigoare cu 1.07.2010 si modifica Codul Fiscal.

OUG 59/2010 modifica articolul 252 din Codul Fiscal ce  va avea următorul cuprins:

“Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

Art. 252. – (1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, cât şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.”

2. La articolul 263, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

”(2) În cazul oricăruia dintre următoarele autovehicule, impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracţiune din aceasta cu suma corespunzătoare din tabelul următor:

Art. II.(1) Pentru anul fiscal 2010, termenul de plată a diferenţelor de impozit rezultate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă este 31 decembrie 2010.

(2) Persoanele fizice care achită integral până la data de 30 septembrie 2010 impozitele recalculate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru diferenţele rezultate, beneficiază de bonificaţia stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010.

Art. III. – Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică începând cu 1 iulie 2010.

Art. IV. – În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor elaborează normele metodologice de aplicare, aprobate prin hotărâre a Guvernului.

3 Responses to “OUG 59/2010 majoreaza impozitele datorate de persoanele fizice pentru cladiri si masini. Actul intra in vigoare cu 1.07.2010 si modifica Codul Fiscal.”

 1. Sile Says:

  Impozitul acesta pe cladiri,consider un abuz si o discriminare(cu toate criza) la adresa personelor cu mai multe spatii de locuit,mai ales pentru modul cum a fost conceput. Ma refer la situatia in care copropritarii,(in cazul de fata sot si sotie)sant considerat proprietar si impozitat fara mila.Consider ca trebuie revenit asupra ordonantei si clarificat daca persoanele fizice sau famiiile sant considerate proprietari. Caz concret, sotia detinea inainte de casatorie un apartament pe numele lui,sotul si sotia construesc impreuna o casa de vacanta si este intabulat pe numele sotului(din cauza burocratiei din sistem) si in timpul casatorie cumpara o casa.Deci in acest caz cum poate sa fie oricare dintre sot proprietar la trei cladiri,si sa plateasca impozit majorat pentru a doua si a treia casa.Doresc un raspuns echilibrat si fundamentat. Cu stima Vasile din M.ciuc

 2. ANA NAE Says:

  La multi ani!Multumum pentru toate informatiile furnizate.

  Am rugamintea de a ma ajuta sa inteleg criteriile de incadrare a firmelor in categoriile contribuabillor mici, mijlocii si mari.

  Toate aceste categorii sunt obligate la depunerea decl. fiscale on-line in 2011?

  Astept raspunsul dvs.

  Va multumesc
  Ana Nae

  Multumiri

 3. look beauty Says:

  This will be a very big imagination that you are furnishing and you hand it away for free. I savour seeing websites that begin to see the value of furnishing a prime resource for free. I truly enjoyed reading your Wiley Post. Thanks!

Leave a Reply