29 Jun

Ordonanta de urgenta nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale

Principalele modificari aduse legislatiei fiscale si comerciale de OUG nr. 54/2010 ce a intrat in vigoare din 23.06.2010 sunt urmatoarele:

I. Codul Fiscal

Începând cu 1 august 2010, persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare au obligatia sa se înregistreze în Registrul operatorilor intracomunitari.

Procedura de înregistrare va fi aprobata prin ordin al presedintelui ANAF. Solicitarile se depun de la data publicarii OUG, respective 23.06.2010.

Se vor aplica masuri de simplificare (taxare inversa) si pentru urmatoarele categorii de livrari de bunuri: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, pâine si produse de panificatie. Aceste masuri vor intra în vigoare dupa 10 zile de la aprobarea derogarii de catre Consiliul UE, data ce va fi comunicata pe site-ul ministerului.

OUG introduce , începând cu 1 iulie 2010, accize pentru bauturi fermentate (altele decât berea si vinuri linistite) la nivelul de 100 euro/hl. Nivelul accizei pentru produsele intermediare va creste de la 51,08 euro/hl la 165 euro/hl.

Nivelul accizei minime pentru tigarete se majoreaza de la 91% la 96% din nivelul accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vânduta.

Modificarea conditiilor de detinere în antrepozite fiscale a produselor accizabile în regim suspensiv, precum si a procedurii de autorizare a antrepozitelor fiscale.

Se introduce obligativitatea constituirii de garantii pentru productia, transformarea, detinerea si circulatia produselor accizabile în regim suspensiv de taxe.

Cesionarea partilor sociale/actiunilor sau înstrainarea activelor corporale ale antrepozitarilor autorizati sunt supuse unei proceduri de notificare prealabila a organelor fiscale.

II. Codul de Procedura Fiscala

Se extinde raspunderea solidara asupra altor categorii de persoane care au determinat intrarea în insolventa a debitorului sau acumularea de datorii la bugetul general consolidat al statului.

Potrivit modificarilor aduse Codului de Procedura Fiscala, institutiile de credit sunt obligate sa transmita informatiile conturilor si a detinatorilor conturilor deschise la solicitarea ANAF.

Persoanele care efectueaza operatiuni intracomunitare fara a fi înregistrate în Registrul operatorilor intra -comunitari risca o amenda cuprinsa între 1000 lei si 5000 lei (intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicarii OUG).

Organele de urmarire penala pot efectua activitati de constatare în cazul în care exista indicii cu privire la savârsirea de infractiuni.

III. Codul Vamal

Potrivit modificarilor aduse Codului Vamal constituie infractiuni de contrabanda pedepsite cu închisoarea de la 2 la 7 ani urmatoarele:

a) Înstrainarea marfurilor aflate în tranzit vamal;

b) Colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitatrea, predarea, desfacerea si vânzarea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate contrabandei.

IV. Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale

Au fost introduse cerinte suplimentare privind declararea calitatii de asociat unic si respectarea conditiilor privind sediul social

Potrivit modificarilor OUG, adunarea asociatilor are termen de 15zile pentru a transmite catre registrul comertului hotarârea adoptata. Hotarârea va fi transmisa pe cale electronica catre ANAF si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

Creditorii sociali sau orice persoana prejudiciata de hotarârea asociatilor pot formula o cerere de opozitie catre instanta judecatoreasca competenta.

Transferul partilor sociale/actiunilor opereaza numai dupa trecerea termenului de opozitie (30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial) sau respingerea cererii de opozitie.

V. Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

Potrivit modificarilor OUG se pedepseste cu închisoarea între 6 luni si 3 ani refuzul nejustificat de a prezenta, în termen de 15 zile, autoritatilor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu.

Se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani detinerea, fara drept a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate folosite în domeniul fiscal. De asemenea, se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 12 ani detinerea, cu stiinta, de timbre, banderole sau formulare tipizate falsificate folosite în domeniul fiscal.

VI. OUG nr. 104/2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate în regim duty-free

Titlul OUG nr. 104/2002 se modifica în: „Ordonanta de urgenta pentru comercializarea marfurilor în regim duty-free”.

Operatorii economici pot introduce marfuri în vederea comercializarii în magazinele duty-free numai dupa plata accizelor, TVA si taxe vamale, dupa caz.

Marfurilor comercializate în sistem duty-free li se aplica regimul vamal de export.

Marfurile nemarcate din duty-free-uri pot fi comercializate pentru o perioada de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a OUG (23.06.2010).

Taxa de functionare a magazinelor duty-free s-a majorat la 100.000 euro pe an care se achita cu 10 zile înainte de expirarea anului de functionare precedent.

Marfurile comercializate de duty-free vor fi prezentate în ambalaje pentru uz personal(ex. maxim 2 pachete de tigarete/calator/zi) si numai din categoriile de produse din Anexa la Ordonanta de urgenta.

VII. Alte reglementari

Contrabanda, evaziunea fiscala si celelalte infractiuni prevazute de Codul vamal intra sub incidenta Legii nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate.

Organele fiscale pot opri mijloacele de transport în trafic pentru efectuarea de verificari.

În cazierul judiciar eliberat pentru înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari se înscriu si datele notate în mod provizoriu privind persoane fizice sau juridice fata de care s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale.

OUG nr. 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscal a fost publicata  in Monitorul Oficial, Partea I nr. 421 din 23/06/2010 .

6 Responses to “Ordonanta de urgenta nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale”

 1. Leoveanu Crenguta Says:

  As dori sa va intreb care ar fi repercursiunile pentru u imobil care nu a fost inregistrat pentru impozitare

 2. EXPERT CONTAB Says:

  Pentru crenguta.leoveanu@yahoo.com
  Vor fi calculate obligatii retroactiv precum si majorari de intarziere in cazul unui control de la primarie.
  S-ar putea sa servici si o amenda substantiala.

 3. Carmen Says:

  Am o intrebare referitor la aprobarea derogarii Consiliului UE cu privire la aplicabilitatea taxarii inverse la cereale, legume, fructe si paine, la care se face referire in Ord. Urg. 54/2010.

  Se mai stie ceva de aceasta derogare, sau noi contabilii vom fi in continua asteptare si stres inca o buna perioada de timp?

  Multumesc.

 4. danciu ciprian Says:

  As dori sa cesionez o firma care are datorii.
  Este legala astfel de procedura?
  Va multumesc.

 5. dodita florin Says:

  buna ziua.am o intebare- sunt administrator la un srl suspendat pe 3 ani care are datorii la primarie. este legal ca primaria sa-mi puna sechestru pe salariul personal daca firma are datorii ? va multumesc

 6. EXPERT CONTAB Says:

  Pentru Dodita Florin
  Atata vreme cat sunteti dator statului roman , el va cauta sa va execute si sa-si recupereze creantele si in calitate de persoana fizica.

Leave a Reply