21 May

Norme de aplicare OUG.158/2005 privind concediile medicale

In MO, Partea I, Nr. 327, din 18 mai 2010 a fost publicat Ordinul MS nr. 429/2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (31) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Conform acestor norme persoanele care solicita concediu medical vor completa o declaratie pe propria raspundere in care vor mentiona locul in care se vor afla pe perioada concediului, programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist si numai in intervalul mentionat in declaratie. In acest interval, platitorii de indemnizatii vor verifica prezenta asiguratilor, fiind insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei.

Ordinul MS nr. 429/2010 prevede ca, in acest sens, platitorii de indemnizatii sa poata solicita “prezenta reprezentantului politiei cu ocazia verificarii prezentei asiguratilor la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata, in vederea desfasurarii in conditii corespunzatoare a acestei activitati, pentru preintampinarea unor situatii de risc ce ar putea aduce atingere ordinii si linistii publice”.

Prezenta reprezentantului politiei poate fi solicitata astfel:

a) in scris, anterior deplasarii reprezentantilor platitorului de indemnizatii la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata de asigurati, insa cu minimum 24 de ore inainte de efectuarea verificarii. Unitatea teritoriala de politie competenta sa raspunda solicitarii este cea de pe raza teritoriala unde isi are adresa de resedinta asiguratul;

b) prin apelarea numarului unic de urgenta 112, in timpul procedurii de verificare a prezentei asiguratilor la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata, de catre reprezentantii platitorului de indemnizatii.

De asemenea, persoanele desemnate sa efectueze verificarea au obligatia de a asigura pe parcursul verificarii respectarea garantiilor constitutionale privind inviolabilitatea domiciliului, respectarea dreptului la viata intima, familiala si privata.

Leave a Reply