20 Sep

Incepand cu 10 septembrie PFA nu mai datoreaza contributii sociale

Persoanele fizice autorizate (PFA) care au şi venituri salariale, pe bază de contract de muncă, nu datorează nici un fel de contribuţii de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca PFA, cu excepţia veniturilor cu caracter de regularitate provenite din drepturi de autor sau convenţii civile. În acest din urmă, PFA datorează CAS individuale (10,5% la pensii şi 0,5% la şomaj), care urmează să de reţină la sursă, iar baza de calcul şi impunere a acestora este lunară şi plafonată la cinci salarii medii brute pe economie pe lună (9.180 lei).

 Pentru orice alte venituri nesalariale, în afara drepturilor de autor şi a convenţiilor civile, cum ar fi veniturile comerciale, PFA-urile care au şi salarii încasate prin contracte de muncă nu datorează nici un fel de CAS. Însă se confruntă cu riscul ca, în anumite condiţii, activităţile lor (cu excepţia celor generatoare de venituri din drepturi de autor sau profesii libere) să fie reconsiderate ca dependente, caz în care impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit.

 Pe de altă parte, beneficiarii de venituri din drepturi de autor şi convenţii civile (inclusiv PFA) care sunt şi salariaţi vor datora CAS individuale pe veniturile nesalariale înregistrate, cu excepţia cazului în care veniturile din drepturi de autor şi convenţii civile au caracter ocazional. Iar activităţile independente care generează venituri din drepturi de autor sau din profesii libere nu pot fi reconsiderate ca dependente.

 OUG 82/2010, de modificare a OUG 58/2010, prevede că doar veniturile din drepturi de autor şi convenţii civile sunt impuse cu CAS individuale, spre deosebire de OUG 58/2010, în care obligaţia de plată a contribuţiilor individuale era extinsă asupra tuturor veniturilor nesalariale obţinute de persoanele fizice.

Deoarece ordonanta 82/2010 a intrat in vigoare la data de 10 septembrie si nu se aplica retroactiv,  rezulta ca pentru luna iulie, august si 10 zile din septembrie 2010 se datoreaza contributii sociale si de catre PFA-uri conform OUG 58/2010.

Leave a Reply