22 Apr

Impozitul forfetar 1 mai 2009

 Societatile comerciale datoreaza incepand cu 1 mai 2009 un impozit  minim stabilit  prin  OG 39 din 14.04.2009 astfel:

 Se calculeaza impozitul pe profit trimestrial:

       in cazul in care este sub valoarea minima din tabelul de mai jos (valoarea anuala se imparte la 12 luni si se inmulteste cu nr. de luni aferent perioadei), se datoreaza impozitul minim.

        In cazul in care impozitul pe profit datorat de societate este mai mare decat minimul stabilit de lege se plateste valoarea mai mare.

 

 Sumele corespunzatoare impozitului minim sunt stabilite in functie de veniturile totale inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent (2008) si sunt urmatoarele:

   

+————————————–+———————————
| Venituri totale anuale    Impozit minim anual    |
                (lei)                     (lei)               |
+————————————–+———————————
|0-52.000                     2.200                 |
+————————————–+———————————
|52.001-215.000                    4.300                 |
+————————————–+———————————
|215.001-430.000                   6.500                 |
+————————————–+———————————
|430.001-4.300.000                   8.600                 |
+————————————–+———————————
|4.300.001-21.500.000                 11.000                 |
+————————————–+——————————–
|21.500.001-129.000.000               22.000                 |
+————————————–+———————————
|Peste 129.000.001                 43.000                 |
+————————————–+———————————

 

   (4) Pentru incadrarea in transa de venituri totale prevazuta la alin. (3), se iau in calcul veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad:

   a) veniturile din variatia stocurilor;

   b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;

   c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;

   d) veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale;

   e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;

   f) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare;

   g) ) veniturile neimpozabile, prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.

  

Alte reglementari :

 -cheltuielile cu combustibilul aferent autoturismelor de pana la 9 locuri si cu o greutate maxima de 3.500 Kg nu mai sunt considerate cheltuieli deductibile si nici nu se poate deduce TVA-ul aferent combustibilului decat in cazul in care vehiculele se incadreaza in una din categoriile :

   a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

   b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

   c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;

   d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.

 

Nu se mai poate deduce TVA-ul aferent achizitionarii unui vehicul . Exceptie de la aceasta regula este situatia in care vehiculele sunt achizitionate pentru a fi utilizate in cazurile expres prevazute de lege . A se vedea punctele a, b, c, d  de mai sus ce indica care sunt aceste situatii prevazute expres.

 

– Prin achizitie de vehicule, in sensul alin. (1), se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.

 

– Aceste prevederi privind limitarea dreptului de deducere la achizitionarea unui autovehicul nu se aplica pentru avansurile care au fost achitate inainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totala sau partiala a vehiculelor rutiere motorizate, daca livrarea acestora intervine dupa data de 1 mai 2009 inclusiv.

 

-In cazul vehiculelor exceptate se poate deduce TVA-ul aferent achizitionarii vehiculului.

 

-In cazul in care o societate vinde un vehicul pentru care nu a dedus TVA aferent , atunci factura de vanzare va fi fara TVA fiind operatiune scutita de taxa conform art.141 alin.2 lit.g). In cazul in care societatea a dedus TVA afferent vehiculului , atunci emite factura de vanzare cu TVA.

 

 Aceleasi reglementari se aplica si in cazul microintreprinderilor platitoare de impozit pe venit.

Leave a Reply