21 May

Firmele suspendate prin Registrul Comertului devin automat neplatitoare de TVA

In Monitorul Oficial nr. 292 din 5 mai 2010 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.1786/2010 privind aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

Rezumat

• Se aprobă Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA – se aplica pentru urmatoarele situatii:

 1. pentru inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care erau obligate sa se inregistreze (fie ca urmare a depasirii plafonului de scutire, fie pentru achizitiile intracomunitare sau prestarile de servicii intracomunitare) si care nu au solicitat inregistrarea;
 2. pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care figureaza in lista contribuabililor inactivi si a celor aflati in inactivitate temporara,(suspendati) inscrisa in Registrul Comertului;
 3. pentru anularea inregistrarii pentru achizitii intracomunitare, in scopuri de TVA, conform art. 1531 din Codul fiscal, atunci cand persoana respectiva se inregistreaza potrivit art. 153 din Codul fiscal;

Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care figureaza in lista contribuabililor aflati in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului se face de catre organele fiscale in a caror administrare se afla acesti contribuabili, pe baza listelor puse la dispozitie de O.N.R.C. Organul fiscal competent intocmeste in acest sens o decizie privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, care de comunica contribuabilului conform procedurilor standard de comunicare prevazute in Codul de procedura fiscala si care poate fi contestata de catre contribuabil in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabilui este data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost declarata starea de inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului. Cu aceeasi data se anuleaza si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.

„Art. 5. — (1) Anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor inactivi se efectueaza cu data de intai a lunii urmatoare intrarii in vigoare a ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea listei contribuabililor declarati inactivi.

(2) Anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor aflati in inactivitate temporara (suspendati), inscrisa in registrul comertului, se efectueaza cu data de intai a lunii urmatoare celei in care starea de inactivitate temporara a fost inscrisa in registrul comertului”.

6. Data anularii, din oficiu, a înregistrarii în scopuri de TVA este data de întâi a lunii urmatoare celei în care a fost declarata starea de inactivitate temporara, înscrisa în registrul comertului. Cu aceeasi data se anuleaza si certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.

 Extras Cod fiscal ART. 153

Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA

(9) Organele fiscale competente pot anula înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, dacă, potrivit prevederilor prezentului titlu, persoana nu era obligată să solicite înregistrarea sau nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol. De asemenea, organele fiscale competente pot anula din oficiu înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, în cazul persoanelor impozabile care figurează în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit art. 11, precum şi a persoanelor impozabile în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii. Procedura de scoatere din evidenţă este stabilită prin normele procedurale în vigoare. După anularea înregistrării în scopuri de TVA persoanele impozabile pot solicita înregistrarea în scopuri de TVA numai dacă încetează situaţia care a condus la scoaterea din evidenţă.

 (10) Persoana înregistrată conform prezentului articol va anunţa în scris organele fiscale competente cu privire la modificările informaţiilor declarate în cererea de înregistrare sau furnizate prin altă metodă organului fiscal competent, în legătură cu înregistrarea sa, sau care apar în certificatul de înregistrare în termen de 15 zile de la producerea oricăruia dintre aceste evenimente.

  (11) În cazul încetării desfăşurării de operaţiuni care dau drept de deducere a taxei sau în cazul încetării activităţii sale economice, orice persoană înregistrată conform prezentului articol va anunţa în scris organele fiscale competente în termen de 15 zile de la producerea oricăruia dintre aceste evenimente în scopul scoaterii din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenţă şi procedura aplicabilă.

 1. pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei care nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea.

 

• Se aprobă modelul si continutul următoarelor formulare:

a) Notificare privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA;

b) Decizie privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA;

c) Decizie privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA;

Înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA a unei persoane impozabile se consideră valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care s-a comunicat persoanei impozabile decizia privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA.

In concluzie, daca societatea este suspendata prin registrul Comertului devine automat neplatitoare de TVA. In momentul reluarii activitatii, aceasta va deveni platitoare de TVA numai daca depaseste plafonul de 119.000 lei sau prin optiune.

4 Responses to “Firmele suspendate prin Registrul Comertului devin automat neplatitoare de TVA”

 1. RADU Says:

  buna ziua
  intrebarea care se pune este ce se intampla cu soldurile contabile (sumele de rambursat/ neexigibile) ale tva-ului inregistrate inaintea suspendarii, dupa ce aceasta suspendare isi inceteaza efectul?
  se preiau, bineinteles dupa inregistrarea ca platitor de TVA, sau se incepe de la zero?

 2. mirela ganesanu Says:

  cred ca e bine de stiut

 3. EXPERT CONTAB Says:

  pentru radu2raducu@yahoo.com
  aveti doua posibilitati:
  1. cereti rambursare pentru restituirea TVA care sa da chiar daca suma e mai mica decat 5000 lei, in urma unui control
  2. ele raman in fisa pina la reluarea activitatii de platitor de tva

 4. Vasii Emanuel Says:

  Buna ziua!
  Am o asociatie familiala (intreprindere familiala), si am trecut la platitor de TVA, deoarece am depasit rulajul de 35.000 euro/an. In data de 01.06.2009 am suspendat firma pe un an de zile. In data de 01.06.2010 am prelungit suspendarea pentru inca doi ani. As dori sa stiu daca conform Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.1786/2010 din Monitorul Oficial nr. 292 din 5 mai 2010, pot sa reactivez firma si sa devin din nou neplatitor de TVA. Trebuie sa va spun ca am fost la Circa Financiara si am fost plimbat din birou in birou, trecand si pe la juridic si mi s-a spus ca nu se poate face trecerea la neplatitor de TVA in cazul meu. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru e dezinformarea sau rea intentie, pot sa va mai spun ca am sunat si la Ministerul Finantelor si nu au putut sa-mi dea un raspuns concret, trimitandu-ma in final tot la Circa Financiara, deci m-au lasat in ceata. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in aceasta privinta si sa-mi spuneti cum pot sa argumentez cererea mea la biroul juridic.
  Va multumesc.

Leave a Reply